A proximidade do Carnaval traz-nos à memória os doces fritos. Na aldeia alentejana de Vaiamonte, concelho de Monforte, a estrela da época é o chamado charuto. A massa leva vários ingredientes: azeite, banha de porco, sumo de laranja, água ardente, infusão de pau de canela e erva-doce (chamada água das sementinhas), farinha e uma pitada de açúcar. A feitura é demorada. Enrola-se um a um, frita-se e depois é preciso passar por açúcar granulado.
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As we approach Carnival, we think of deep-fried sweets. In the Alentejo village of Vaiamonte, located in the municipality of Monforte, the star of the season is the so-called “charuto” (cigar, as in shaped like one). The dough has many ingredients: olive oil, lard, orange juice, “aguardente” (a spirit similar to brandy), with an infusion of cinnamon sticks and fennel seeds (also called “água das sementinhas”), flour and a pinch of sugar. The process is long. You must roll each one individually, deep fry them, and then you envelop them in granulated sugar one by one.
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