O dom bravo é um bolo de festa, composto por camadas de massa folhada, compota de maçã bravo de Esmolfe e natas. Foi criado pela pastelaria Pena d’Alva, em Penalva do Castelo, em 2015, como forma de celebrar a mais conhecida fruta da região.
A variedade “bravo de Esmolfe” apareceu espontaneamente, daí o “bravo”, numa quinta na freguesia de Esmolfe. É uma maçã perfumada e suculenta, óptima para a produção de doces. Assim se fez com o dom bravo que aplica a maçã numa deliciosa compota, com pedaços inteiros. Depois de montado, o bolo vai ao frio para robustecer e ser servido à fatia. Bravo!
***
The “dom bravo” is a cake for celebrations, composed of layers of puff pastry, “bravo de Esmolfe” apples and cream. It was created by pastry shop Pena d’Alva, in Penalva do Castelo, in 2015, as a way of praising the best known fruit in the region.
The variety “bravo de Esmolfe” appeared spontaneously, hence the term “bravo” (wild), on a farm in the parish of Esmolfe. It is a fragrant and fleshy apple, great for the production of sweets, which is what was done with the “dom bravo”. It applies the apple transformed in a delicious jam, with whole pieces. Once assembled, the cake cools for a while in order to solidify and to be sliced and served. Bravo!