Uma das espantosas confecções representadas no próximo volume de A Doçaria Portuguesa é a recém-criada renda doce, de Peniche. Aqui temos dois elementos principais: a renda de açúcar, que imita na perfeição a famosa renda de bilros, típica da localidade; e a bolacha, que incorpora o sabor do mar através de macro-algas, num processo inovador criado em conjunto pelo Grupo Calé e investigadores do Instituto Politéctico de Leiria.

Se a bolacha por si só já desperta o interesse de qualquer guloso, a delicada renda de bilros feita de açúcar coloca este doce num patamar superior de inovação e beleza. Os olhos também comem e, neste caso, é um festim.

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One of the amazing sweets featured in the next volume of A Doçaria Portuguesa is the recently-created “renda doce” (sweet lace), from Peniche. Here we have two main elements: the sugar lace, which flawlessly imitates the famous Portuguese bobbin lace (“renda de bilros”), typical in this town; and the cookie, which incorporates the flavors of the sea through the use of macroalgae, following an innovative process invented jointly by Grupo Calé and researchers from the Instituto Politéctico de Leiria.

The cookie alone is already interesting for any gourmand, but the delicate bobbin lace made of sugar puts this sweet on another level of innovation and beauty. You eat with your eyes first, and in this case it is a feast.

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